Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-04@04:07:56 GMT

نگاهی به آداب و سنن کردستانی ها در شب های قدر

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۶۳۵۴۳

نگاهی به آداب و سنن کردستانی ها در شب های قدر

تلاش در مسیر نشر هرچه بیشتر آموزه های دینی به ویژه احکام و آداب ماه مبارک رمضان همواره در بین علما و روحانیون کردستان و شهرستان سنندج مورد نظر جدی قرار داشته و خوشبختانه در روزهای مبارک رمضان یا مهم با حضور گسترده جوانان و نوجوانان روزه دار نمود پیدا می کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، استان کردستان دارای 10 شهرستان مختلف بوده و سنندج به عنوان مرکز این استان از صدها سال پیش جایگاه شعرا، ادبا و علمای برجسته جهان اسلام به ویژه علمای کرد زبان سراسر جهان بوده و سنندج در گذشته نه چندان دور دارالاحسان جهان اسلام به شمار می آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ورود علما و فضلا از مراکز بزرگ اسلامی بغداد، سلیمانیه و حتی الازهر مصر و حضور علمای برجسته اهل سنت ایران اسلامی در دارالاحسان و حجره های درنظر گرفته شده برای ارائه علوم مختلف اسلامی در مسجد جامع سنندج این شهر را به عنوان نگینی درخشان در معرفی مبانی دینی و فقهی امام شافعی(رض) و نمادی از تقریب و وحدت بین مسلمانان از مذاهب مختلف اسلامی در ایران به جهانیان معرفی کرده است.

غالب مردم کردستان را مسلمانان شافعی مذهب تشکیل می دهند و در این میان نیز شهرستان سنندج به عنوان پرجمعیت ترین شهرستان استان از گذشته تاکنون به عنوان مأمنی برای نشر آموزه های قرآنی و دینی در کردستان مطرح بوده و هست

.

تلاش در مسیر نشر هرچه بیشتر آموزه های دینی به ویژه احکام و آداب ماه مبارک رمضان همواره در بین علما و روحانیون کردستان و شهرستان سنندج مورد نظر جدی قرار داشته و خوشبختانه در روزهای مبارک رمضان یا مهم با حضور گسترده جوانان و نوجوانان روزه دار نمود پیدا می کند.

مردم متدین سنندج در ایام مختلف سال به ویژه ماه مبارک رمضان اقدام به پخش نذورات خود در بین افراد نیازمند می کنند و این مهم در ماه مبارک رمضان به عینه قابل مشاهد است.

بازار سنندج در ماه مبارک رمضان از رونق بسیار زیادی برخوردار بوده و بازاریان این شهر نیز در کنار مردم متدینش در موقع افطاری با پخش نذورات خود جوی سرشار از ایمان و خلوص نیت را در جای جای این شهر اسلامی طنین انداز می کنند.

قبل از حلول ماه مبارک رمضان و برای ورود خالصانه به این ماه مبارک و بدور از هرگونه کینه و ناراحتی از برادر دینی خویش رسم است که ریش سفیدان و کسبه با سابقه بازار سنندج برای آشتی دادن افرادی که در طول سال با هم کدورتی داشته اند پیش قدم شده و سعی می کنند جوی سرشار از همدلی و بدور از هرگونه کدورت را در بین بازاریان حاکم کنند

.

در شهرستان سنندج نیز همچون دیگر مناطق اهل سنت کردستان مراسم های ویژه و آداب و سنن مختلفی در طول ماه رمضان اجرا می شود که از جمله می توان به شب خوانی یا سحر خوانی که در اصطلاح محلی به آن هلا گفتن می گویند اشاره کرد.

بلند شدن آواز مرحبا و الوداع در شب های ماه رمضان به ویژه در ساعاتی قبل از اذان صبح از دیگر برنامه های ویژه این ماه است که توسط هنرمندان و آوازخوانان مشهور اجرا می شود و به این قرار است که آواز مرحبا به معنی خیرمقدم گفتن به ماه مبارک رمضان از روز اول تا پانزدهم رمضان با مضمون: مرحبا مرحبا یا شهرالرمضان مرحبا مرحبا یا شهر الخیر و البرکتی و الاحسان مرحبا مرحبا یا شهر التسبیح و التلاوت القرآن قرائت شده و از پانزدهم تا آخر ما رمضان الوداع را می خوانند یعنی به جای مرحبا، الوداع می گویند.

در مجموع می‌توان گفت آداب و سنن مردم اهل سنت کردستان که سنی شافعی مذهب هستند در بسیاری موارد با شیعیان جعفری مذهب که غالب مردم ایران اسلامی را تشکیل می‌دهند، از نظر فکری و عقیدتی نزدیک است.

توجه به مباحث عقیدتی و شرعی در ماه مبارک رمضان نزد مردم اهل سنت کردستان خیلی مهم بوده و ختم قرآن کریم یکی از مهم‌ترین عباداتی است که به صورت روزانه انجام داده و ثواب آن را برای شادی روح اموات و به قصد عبادت و تقرب به خدا هدیه می‌کنند.

اقامه نماز جماعت 20 رکعتی تراویح پس از نماز مغرب و عشاء از دیگر آداب عقیدتی مردم کردستان در این ماه مبارک است که تراویح جمع ترویح بوده و به معنی یک استراحت کوتاه است یعنی بعد از هر چهار رکعت یک استراحت کوتاهی کرده و انجام می‌دهند و بعد از آنکه بلند می‌شوند با ذکر نام یکی از عشره مبشره صلوات می‌فرستند و برای اقامه نماز بعدی مهیا می‌شوند

.

بعد از نماز تراویح و تا قبل از شروع نماز سه رکعتی وتر مراسم دعا خوانی، مولودی، پرسش و پاسخ مذهبی برگزار شده و نماز وتر که یک نماز سه رکعتی است به جماعت خوانده می‌شود با این تفاوت که به جای ذکر عشره مبشره، نام سبطین رسول‌الله (ص) یعنی امام حسن و امام حسین (ع) را گفته و بر آنان صلوات می‌فرستند.

برپایی مراسم اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان و مصادف با لیالی قدر در مساجد، حفظ چهل حدیث از احادیث نبوی و جشن نزول قرآن کریم و مولودی خوانی و قصیده بردیه خوانی از دیگر آدابی است که کردهای اهل سنت در ایام ماه مبارک رمضان به جای می‌آورند.

در کردستان و مناطق اهل سنت لیالی قدر را نوزدهم، بیست و یکم، بیست و سوم و بیست و هفتم می‌دانند و تمام این شب‌ها را تا صبح بیدارند و به تلاوت قرآن و شب زنده‌داری و برگزاری مراسم مذهبی می‌پردازند و به طور کلی می‌توان گفت مراسم شب قدر در مناطق اهل سنت در 10 شب آخر ماه رمضان آغاز شده و مردم متدین این خطه از میهن اسلامی تمام سعی خود را برای با شکوه برگزارشدن آن به کار می‌گیرند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۶۳۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌اندازی صندوق حمایت از ورزش حرفه‌ای در کردستان 

ایسنا/کردستان استاندار کردستان از راه اندازی صندوق حمایت از ورزش حرفه ای در استان خبر داد.

اسماعیل زارعی کوشا امروز پنجشنبه (۱۳ اردیبهشت) در دیدار با مربیان کردستانی تیم ملی والیبال دانش آموزی که بر بام والیبال جهان ایستادند، اظهار کرد: حضور دو نماینده کردستانی در قالب تیم ملی والیبال دانش آموزی باعث افتخار است.

وی با بیان این مهم که ورزش نشاط اجتماعی را به همراه دارد، عنوان کرد: برای رسیدن به قله های افتخار سختی های زیادی باید کشید و امروزه مربیان کردستانی توانستند به این مهم دست پیدا کنند و نشان دهند که ورزش کردستان رو به توسعه است.

استاندار کردستان گفت: استان کردستان به دلیل کمبود صنایع بزرگ، با مشکل نبود حامی ورزش رو به رو است که با رایزنی های که انجام شده است امید داریم این مهم با راه‌اندازی صندوق از حمایت ورزشی حل شود.

وی در ادامه: صندوق حمایت از ورزش حرفه ای با کمک از معادن بزرگ و صنایع بزرگ تا حدی می‌تواند به حمایت از ورزش کمک کند.

زارعی کوشا خاطرنشان کرد: مجموعه ای استانداری با تمام توان در خدمت ورزش استان است و تاکنون نیز با توجه به ظرفیت های که داشته است به تیم های ورزشی کمک کرده است.

 استاندار کردستان در پایان با اشاره به اینکه امروزه والیبال کشور در جامعه جهانی شناخته شده است، یادآور شد: امروزه والیبال کردستان با توجه به این افتخار باعث شده که این رشته در بین خانواده از جایگاه خاصی برخوردار باشد و این مهم می طلبد که توجه و برنامه ریزی دقیق تری انجام گیرد.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • بسکتبالیست های کردستانی در جایگاه سوم لیگ جوانان کشور ایستادند
  • ۱۵۰۰ بانوی خودسرپرست کردستانی گواهینامه فنی وحرفه‌ای دریافت کردند
  • رقابت بیش از ۱۲ هزار داوطلب کردستانی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش
  • صندوق حمایت از ورزش حرفه‌ای در کردستان راه اندازی می شود
  • راه‌اندازی صندوق حمایت از ورزش حرفه‌ای در کردستان
  • صندوق حمایت از ورزش حرفه‌ای در کردستان راه‌اندازی می‌شود
  • مطالبات اراضی شهری شهرداری پرداخت شود
  • راه‌اندازی صندوق حمایت از ورزش حرفه‌ای در کردستان 
  • افتخارآفرینان کردستانی والیبال دانش آموزی وارد سنندج شدند
  • تقدیر بانوان از نیروی انتظامی کردستان در راستای اجرای طرح نور