Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-03@16:16:01 GMT

​آداب شب های قدر در مناطق اهل سنت نشین کردستان

تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۳۳۴۷۹

​آداب شب های قدر در مناطق اهل سنت نشین کردستان

به گزارش خبرنگار تقریب از سنندج، آداب و رسوم ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ مردم ایران است و از آنجا که این آداب و رسوم ریشه دینی دارد توجه همگان را به خود جلب می‌ کند.
در کردستان عمدتاً مراسم شب قدر از دهه آخر ماه رمضان شروع می ‌شود، این رسم نیز مستند به حدیثی از نبی مکرم اسلام(ص) است که فرمود: «شب قدر را در دهه آخر ماه رمضان بجویید» (صحیح بخاری، ج2، صص710-720).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این حدیث را اغلب محدثین بزرگ اهل ‌سنت در متون روایی خود نقل کرده ‌اند.
با این حال در بعضی دیگر از مناطق کردنشین لیالی قدر از نوزدهم رمضان شروع می ‌شود.

مردم در این لیالی با جدیت تمام می‌ کوشند که آئین های این شبها را با شکوهی آکنده از معنویت برگزار کنند. مردم تمام این شبها را تا صبح بیدار می ‌مانند و به تلاوت قرآن و شب زنده‌ داری و برگزاری آئین های عبادی می ‌پردازند.
در این شبها اهالی هر محل که پیشتر جهت اقامه نماز تراویح در مسجد محل خود جمع شده‌ اند، معمولاً به منزل باز نمی ‌گردند و تمام شب را با خواندن نماز، تلاوت قرآن، دعا و نیایش و یا گوش دادن به مناجات و یا سخنرانی ‌های مذهبی سپری می ‌کنند.
در بعضی از شبهای ماه رمضان، ‌در برخی از مساجد کردستان، مولودی خوانی هم برگزار می ‌شود،هرچند مولودی خوانی مختص ماه مولود است، اما بسته به نظر روحانی و امنای مسجد و یا بعضی افراد موجه در برخی از مساجد کردستان برگزار می‌شود.
 در این مجالس، مولودنامه که اشعار و سروده ‌ها و قصایدی بدیع در وصف پیامبر اکرم(ص) است، خوانده شده و گاه دف ‌نوازی هم می ‌شود، معمولاً در این مجالس از شب زنده ‌داران با شربت و نقل و شیرینی پذیرایی به عمل می ‌آید و این مراسمات تا وقت سحر ادامه می ‌یابد.
پس از آن مردم جهت صرف «پارشیو» یا سحری مساجد را به قصد منازل خود ترک می ‌کنند و با صرف سحری، مجدداً جهت شرکت در نماز جماعت صبح، به مسجد باز می‌گردند.

پخت «کولیره» بیست و هفتم

در کردستان در شب بیست و هفتم، مردم نانهای محلی برساق و نان تاوه‌ ای درست کرده و آن را برای آشنایان و همسایگان می ‌فرستند. تراویح و شب‌ زنده ‌داری در بیست و هفتم رمضان جدی ‌تر دنبال می‌شود.
از دیگر آیینهای کردهای کردستان این است که سفره‌های ماه رمضان را با پخش نانهای محلی مثل برساق و نان تاوه‌ ای که حاصل تلاش کدبانوهای این استان است، رنگین می ‌کنند.
مردم کردستان به ویژه روستاییان، طبق عادت دیرینه‌ شان در شب بیست و هفتم ماه رمضان نوعی نان محلی به نام «کولیره بیست و هفتم» می ‌پزند و در بین اهالی محلی تقسیم می ‌کنند. این نان مقوی مخلوطی از آرد، مغز گردو و مقداری روغن محلی است که در تنور پخت می‌ شود.
در حقیقت این خمیر روز 26 رمضان آماده و روز 27 رمضان پس از پخت در بین خانواده‌ های اطراف توزیع می ‌شود تا با آن افطار کنند و هدف از پخت این نان در شب بیست و هفتم نوعی عزاداری برای امیرالمؤمنین علی(ع) و گرامیداشت شب هفتم شهادت ایشان است که مسلمانان شافعی مذهب برگزار می کنند.
همچنین چند کولیره کوچک پخته شده را به نخ می ‌کشند و برای سرایت خیر و برکت رمضان به دارایی آنها تا یک سال آن را در انبار گندم و کندوهای آرد نگهداری می ‌کنند.
در غروب روز آخر ماه رمضان نیز مثل اول ماه مردم به دنبال هلال ماه شوال مى ‏گردند و با پیدا کردن ماه یا اعلام رسمی توسط رسانه‌ ها و با صداى مؤذن خود را براى عید رمضان آماده مى ‏کنند.
 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۳۳۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبرسانی سپاه به ۲۰۵ روستای کردستان

مسئول بسیج سازندگی سپاه بیت‌المقدس کردستان گفت: آبرسانی به ۱۶۹ روستای استان به ارزش ۵۲۸ میلیارد تومان با همکاری آبفا از جمله اقدامات سپاه در کردستان است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، سرهنگ اکبر اسماعیلی پیش‌ازظهر امروز در نشست با اصحاب رسانه، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و تبریک فرارسیدن هفته بسیج سازندگی اظهار داشت: بعد از ادغام‌ جهاد سازندگی در وزارت جهاد کشاورزی، 17 اردیبهشت‌ماه سال 1379 به فرمان رهبر معظم انقلاب بسیج سازندگی برای سازندگی و خدمت‌رسانی به مردم و محرومیت‌زدایی تشکیل شد.

وی «تشکیل بسیج سازندگی» را نقطه عطفی در حرکت‌های جهادی برای سازندگی و خدمت‌رسانی به مردم و محرومیت‌زدایی عنوان کرد و گفت: بسیج سازندگی از زمان تاسیس تاکنون در همه شرایط و بحران‌ها در کنار مردم بوده و خود را خادم مردم می‌داند.

آبرسانی به 205 روستای کردستان

مسئول بسیج سازندگی سپاه بیت‌المقدس کردستان با بیان اینکه بسیج سازندگی در بخش‌های مختلف فنی، عمرانی و محرومیت‌زدایی فعالیت‌های چشم‌گیری در استان داشته است، تصریح کرد: آبرسانی به 169 روستای استان به ارزش 528 میلیارد تومان با همکاری آبفا از جمله اقدامات سپاه در کردستان است.

وی افزود: با توجه به مشکلات روستاها، آبرسانی به روستاها از 169 به 205 روستا در استان افزایش یافته است که از این تعداد تاکنون آبرسانی به 81 روستا به اتمام رسیده و پروژه در مابقی روستای دیگر در حال انجام است.

اسماعیلی بیان کرد: اجرای 277 هزار و 225 متر حفاری، 269415 متر لوله گذاری، احداث 54 مخزن 58 باب ایستگاه و حفر 16 چاه از جمله اقداماتی بوده که برای آبرسانی به این روستاهای کردستان انجام شده است.

تامین 20 تن قیر رایگان

وی با ذکر اینکه هدف از اجرای این پروژه‌ها محرومیت‌زدایی، کمک به روستاهای کم‌برخوردار، مهاجرت معکوس و رفع دغدغه‌های روستانشینان کردستان است، اظهار کرد: مرمت 50 واحد منزل مسکونی محرومان، 70 خانه عالم، غسالخانه و بازسازی مدارس، تامین 20 تن قیر رایگان برای جاده‌سازی از دیگر اقدامات بسیج سازندگی در سال گذشته در استان بوده است.

مسئول بسیج سازندگی سپاه بیت‌المقدس استان کردستان انجام 13 هزار و 100 متر ایزوگام برای خانه‌های محرومان، خاطر نشان کرد: سال گذشته 522 سری جهیزیه به زوجین نیازمند اهدا و امسال نیز 18 سری دیگر در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

به گفته وی، سال گذشته 60 میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلات اشتغال‌زایی به 669 نفر از جوانان روستایی کردستان پرداخت شد.

بانک‌ها در پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی تسهیل‌گری کنند

مسئول بسیج سازندگی سپاه بیت‌المقدس استان کردستان با ذکر اینکه امسال نیز 126 میلیارد تومان تسهیلات اشتغال‌زایی از سوی دولت به بسیج سازندگی اختصاص یافته است، عنوان کرد: تاکنون 123 میلیارد تومان از این تسهیلات پرداخت شده و امیدواریم بانک‌ها بیشتر پای کار بیایند تا جوانانی که در روستاها جویای کار هستند، با دریافت تسهیلات اشتغال ایجاد و در روستا ماندگار شوند.

وی اظهار کرد: تاکنون 850 نفر جهت دریافت تسهیلات اشتغال‌زایی به بانک‌های استان معرفی شده‌اند، انتظار می‌رود که بانک‌ها در روند پرداخت تسهیل‌گری کنند.

توزیع میلیاردها تومان بسته معیشتی میان نیازمندان

اسماعیلی با اشاره به اینکه سال گذشته 22 هزار و 500 بسته معیشتی به ارزش 17میلیارد تومان و از ابتدای سال جاری تاکنون نیز 7 میلیارد تومان دیگر میان نیازمندان کردستانی توزیع شده است، یادآور شد: اهدای پک‌های لوازم‌التحریر، لباس گرم ورزشی و کارت خرید یک میلیون تومانی و کمک هزینه به نیازمندان و بیماران صعب‌العلاج از دیگر اقدامات بسیج سازندگی در سپاه استان بوده است.

انتهای پیام/481/.

دیگر خبرها

  • فراشبند همچنان صدر نشین ثبت بارش های بهاری
  • تقدیر بانوان از نیروی انتظامی کردستان در راستای اجرای طرح نور
  • افزایش مشارکت مردم در ساخت مسکن با تکیه بر عرضه زمین و پرداخت تسهیلات به آن‌ها
  • دولت مکلف شد 300 هزار هکتار به زمینهای قابل سکونت در شهرهای با تراکم زیر 70 هزار نفر اضافه کند
  • رونمایی از کتاب در جستجوی آداب آبادانی در یزد
  • غذاهای محلی ریشه در آداب‌و رسوم جامعه دارد
  • وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»
  • آبرسانی سپاه به ۲۰۵ روستای کردستان
  • اتمام واکسیناسیون مرحله اول فلچ اطفال اتباع خارجی در کردستان
  • سروش و خدابنده یک رقیب جدید پیدا کردند!